Kesä-heinäkuussa 2006 Töölön valloittivat sammakot. Kyse ei kuitenkaan ollut Raamatun ennustamasta sammakkovitsauksesta, vaan töölöläisen astiakauppa Astialiisan kesätempauksesta. Astialiisassa myydään niin uusia kuin vanhoja astioita, mutta liikkeen takahuone on pyhitetty näyttelytilaksi. Kauppias Tiina Westerlund on koko liikkeen olemassaolon ajan pyörittänyt takahuoneessa jotakin ajankohtaan sopivaa näyttelyä. Näyttelyissä esillä ovat olleet mm. ruusuaiheisten kahvikuppien näyttely Ruusun aika, Kahden rouvan kermakot ja pääsiäisen ajan Pääsiäismunanäyttely. Tämän listan jatkoksi kesällä 2006 vuoronsa saivat yli 400 erilaista sammakkoesinettä.
Sammakot -näyttely sai alkusysäyksensä jo liki 60 vuotta sitten, kun Tellervo Klemola pikkutyttönä satutti epähuomiossa pihamaalle eksynyttä rupikonnaa. Loukkaantunut konna rääkäisi äänekkäästi, ja tuo ääni syöpyi pikku-Tellervon tajuntaan kymmeniksi vuosiksi. Kun jo aikuistunut Tellervo sitten 1970-luvulla kertoi työkavereilleen ”frogfobiastaan”, alkoivat kollegat omanlaisensa siedätyshoidon: he alkoivat hankkia Tellervolle erilaisia sammakkoaiheisia patsaita eri puolilta maailmaa, jotta Tellervo vähän kerrallaan tottuisi sammakoihin. Pian myös muut ystävät ja perhe liittyivät talkoisiin, ja nykyään Tellervon kokoelmissa on noin neljäsataa erilaista sammakkoaiheista patsasta tai muuta esinettä.
Näistä neljästäsadasta erilaista esineestä Tellervo valitsi näyttelyä varten 330 kiinnostavinta, ja ne muodostivat Astialiisaan kerätyn näyttelyn perustan. Lisäksi mukaan tuli joitakin kymmeniä sammakoita Toini Tanskasen, sekä tältä Sammakkolampi.net –nettisivustoltakin tuttujen Niina ja Joonas Gustafssonin kokoelmista. Ja näin syntyi noin neljänsadan kurnuttajan näyttely Helsinkiin.
Sammakkoesineiden lisäksi näyttelyssä oli mukana Gustafssoninen laatimia infotauluja, joiden avulla yleisö pääsi tutustumaan tekstin ja kuvien avulla myös oikeiden luonnon sammakoiden maailmaan. Sokerina pohjalla näyttelyn kruunasivat lukuisat eriväriset suklaasta ja marmeladista valmistetut sammakot, joita maistamalla jokainen sai helpon ja turvallisen mahdollisuuden maistaa ”sammakonkoipia”.
Näyttelyn pääasia olivat kuitekin nuo noin 400 erilaista sammakkoaiheista esinettä. Vaikka Astialiisa on pääasiassa posliiniliike, oli sammakoita näytteillä kaikenlaisista materiaaleista: posliinista, lasista, metalleista, kankaasta, savesta, kivestä, jne. Myös esineiden kirjo oli valtaisa. Mukana oli perinteisten koriste-esineiden, korujen, ja lelujen lisäksi myös lukuisia käyttöesineitä. Vai mitäs sanotte sammakon muotoisesta kylpysienestä, pyöräilykypärästä tai suihkumyssystä! Tässä maassa ei liene koskaan ollut kasassa yhtä mittavaa ja monipuolista sammakkonäyttelyä.
Maksuton näyttely avattiin 1.6., ja jo avajaispäivänä myös lehdistö löysi näyttelyn. Suuri yleisö sai lukea mm. Apu-lehdestä ja kuunnella helsinkiläisen paikallisradion aalloilta sammakoista. Kesäkuun kymmenentenä järjestettiin infopäivä, jolloin minä Niinan ja parin elävän sammakon kanssa vietimme päivän Astialiisassa kertoilemassa kiinnostuneille oikeiden sammakoiden ihmeellisestä maailmasta.
Ja tokihan myös esineet kiinnostivat yleisöä: kesän päätyttyä kauppias Westerlund arvioi joka neljännen asiakkaan tulleen katsomaan nimenomaan sammakoita. Osa kävijöistä innostui aiheesta niin paljon, että he tarjosivat omiakin sammakkoesineitään mukaan näyttelyyn! Ja ne kolme neljäsosaa jotka tulivat liikkeeseen alunperin hankkiakseen astioita poistuivat myös hymyssä suin ihmeteltyään ostosten lomassa myös veikeitä sammakkoesineitä. Sammakot kuuluvat kesään, ja lähes jokaisella on jonkinlainen suhde sammakoihin. Sen osoitti Astialiisan Sammakot –näyttelykin.
Astiakauppa Astialiisa sijaitsee Helsingin Töölössä osoitteessa Runeberginkatu 59. Sammakkonäyttely on jo ohi, mutta Astialiisan takahuoneen tämänhetkisen näyttelyn voit tarkastaa liikkeen sivuilta osoitteesta www.astialiisa.fi.
© 1999-2022 | Niina & Joonas Gustafsson