Maailman sammakkoeläimiä koettelee maailmalaajuinen sukupuuttoaalto. Noin kolmasosa maailman sammakkoeläinlajeista on luokiteltu uhanalaisiksi, ja monia lajeja on jo hävinnyt sukupuuttoon. Kansainvälinen suojelukampanja Amphibian Ark levittää sammakkotietoutta ja kerää varoja uhanalaisimpien sammakkolajien suojeluun, ja vuosi 2008 on valittu erityiseksi ”sammakon vuodeksi”. Tämän maailmanlaajuisen kampanjan osana Korkeasaaren eläintarha, Korkeasaaren Ystävät ry. ja ympäristöjärjestö Dodo ry. järjestivät maaliskuun 2008 ensimmäisellä viikolla uusimaalaisille koululaisille konferenssin teemalla ”Miten pelastamme uhanalaiset sammakot?” Toukokuussa Korkeasaaressa järjestettiin erityinen sammakkoviikonloppu, jossa sammakoita ja niiden uhanalaisuutta esiteltiin kaikille eläintarhakävijöille. Lisäksi Korkeasaaren vuosittaisen Pääsiäissaari-tapahtuman teemana olivat tänä vuonna maailman sammakkoeläimet.
Yläkoululaisille ja lukiolaisille suunnattu koululaiskonferenssi järjestettiin kolmen päivän aikana maaliskuun 2008 ensimmäisellä viikolla. Maanantaina paikalla oli seiskaluokkalaisia, keskiviikkona kasiluokkalaisia ja perjantaina ysejä ja lukiolaisia. Yhteensä viikon aikana konferenssiin osallistui 120 nuorta kahdestakymmenestäyhdestä yläkoulusta ja lukiosta. Kutakin koulua edusti opettaja, sekä joukko konferenssiin valittuja nuoria, joita sammakot tai ympäristöasiat jollakin erityisellä tavalla kiinnostivat. Palattuaan takaisin kouluilleen nämä edustajat välittivät oppimaansa sammakkoasiaa myös muille koulutovereilleen, perheilleen ja kavereilleen, ja näin levittivät sammakoiden hätähuutoa edelleen.
Kunkin konferenssipäivän ohjelma oli samankaltainen. Päivän aluksi koululaiset kuuntelivat asiantuntijan pitämän esityksen. Asiantuntijapuhujina toimivat allekirjoittanut, sekä pari tutkijaa Helsingin yliopistolta. Kullekin luokkatasolle pidettiin oma esityksensä, jonka teemat ja käsittelytavat ottivat luokkatason huomioon. Asiantuntijan puheenvuoron jälkeen oppilaat jakautuivat pienryhmiin, joista jokaiselle annettiin jokin sammakoihin tai niiden suojeluun liittyvä tehtävä. Jotta nuoret pystyivät pohtimaan sammakoiden auttamistapoja, piti heidän luonnollisesti ensin tutustua sammakkoeläimiin. Ja näin he samalla oppivat päivän mittaan runsaasti uutta loikkivista ystävistämme. Tietoja sammakoista nuoret saivat mm. opastetulla kiertokäynnillä Korkeasaaren eläintarhan elävien sammakoiden pariin.
Koululaisten pienryhmät käyttivät erilaisia tapoja sammakkoasian esilletuontiin. Ryhmät käyttivät medioinaan t-paitoja, nettipostikortteja, videoita, sarjakuvia ja netissä julkaistavaa verkkolehteä. Kaikkien ryhmien tuotokset ovat nähtävissä Korkeasaaren ylläpitämillä sivuilla osoitteessa http://www.paasiaissaari.fi/tulokset_030308.html.
Internetin lisäksi kukin ryhmä esitteli oman tuotoksensa päivän päätteeksi koululaiskonferenssin loppuseminaarissa. Seminaarissa töitä kommentoivat toisten koululaisten lisäksi julkisuudesta tutut poliittiset vaikuttajat ja nuorten arvostamat viihdemaailman tähdet. Kommentaattoreiksi olivat lupautuneet mm. kansanedustajat Paavo Arhinmäki ja Tanja Karpela, Helsingin kaupunginvaltuutetut tv-tuottaja Osku Pajamäki ja Voima-lehden kustannuspäällikkö Tuomas Rantanen, muusikko Toni Wirtanen, elokuvaohjaaja Dome Karukoski sekä sarjakuvapiirtäjä Milla Paloniemi.
Maanantaina paikalla kommentaattoreina olivat kansanedustaja Arhinmäki, ja Apulanta-yhtyeen kaulakuva Toni Wirtanen. Kumpikin miehistä tunnusti, etteivät sammakot itsessään aiemmin ole erityisen tuttuja, mutta luonnonsuojelu on lähellä kummankin sydäntä. Apulannan Wirtanen kuitenkin kertoi nuorempana katselleensa paljon TV:n luonto-ohjelmia ja tunnusti sammakkojaksojen olleen ”ihan hittejä”. Sammakoiden suojelu on Wirtaselle osa suurempaa luonnonsuojelukokonaisuutta, ja hittimuusikko on nähty aiemmin myös muissa Korkeasaaren tapahtumissa puhumassa luonnonsuojelutyön puolesta. Ja mikäs on puhuessa, sillä ainakin 50-päinen seiskaluokkalaisyleisö imi tarkasti itseensä jokaisen rokkarin huulilta valuneen sanan.
Julkkiskommentaattorit eivät ole maailman suurimpia sammakkotietäjiä, mutta Wirtasen ja Arhinmäen kommentointia seuratessa tuli sammakkoasiantuntijakin hyvälle tuulelle: se mikä julkkiksilta uupui tiedon määrässä, sen he korvasivat hyvällä meiningillä ja juttuun täysillä mukaan heittäytymisellä. Eivätkä julkkikset täysin kylmiltään mukana olleet: sammakkoläksyt oli luettu etukäteen, joten kysymykset ja kommentit olivat suorastaan yllättävän hyviä ja teräviä. Ja vaikka poliitikot nuorten edessä heittävätkin vapaalle, on jokainen sammakkotapahtumaan osallistunut poliitikko myös päättäjä, joka tällaisten tapahtumien ansiosta on poliitikkonakin paremmin tietoinen sammakoiden uhatusta tilanteesta, niin Suomessa, kuin maailmanlaajuisestikin. Ja täten varmasti valmiimpi ajamaan uhanlaisten sammakoiden, ja yleisestikin luonnon asiaa myös Arkadianmäellä ja kuntien valtuustoissa.
Jos koululaiskonferenssi oli suunnattu pelkästään koululaisille ja muutamille valituille julkkiksille, oli suuren yleisön vuoro päästä tutustumaan sammakkoeläimiin myöhemmin maaliskuussa. Korkeasaaressa järjestetään vuosittain pääsiäisen aikaan Pääsiässaari-niminen luonnonsuojelu- ja valistustapahtuma, ja tänä vuonna sen teemana olivat sammakkoeläimet.
21.- 24.3.2008 Korkeasaaren kahdessa trooppisessa lasitalossa, Amazoniassa ja Africasiassa, sekä Karhulinnassa kulki sammakkoreitti, jonka varrella kävijät saattoivat tutustua monin eri tavoin sammakkoeläimiin. Elävien sammakoiden lisäksi reitin varrella oli mahdollisuus tutustua sammakkoeläinten maailmaan erilaisten rastipisteiden avulla. Rastipisteillä kävijöillä oli mm. mahdollisuus kuunnella sammakoiden ääntelyä, tutustua niiden lisääntymiseen, vastata tietovisakysymyksiin ja paljon muuta. Pisteet toimivat niin perinteisin opastauluin, kuin tietokoneistettujen ja mekaanistenkin interaktiivisten pisteiden voimin. Lisäksi lapsille tarjottiin mahdollisuutta sammakkoaiheiseen askarteluun. Omatoimisten rastipisteiden lisäksi järjestettiin myös opastettuja sammakkokierroksia.
Suurin yksittäinen panostus tapahtumassa oli kuitenkin Korkeasaaren oman harrastajateatterin sammakkorevyy. Teatterilaiset olivat itse käsikirjoittaneet näytelmän ja sen laulut. Lavalla kuultiin monenlaista musiikkia aina rockista balladeihin. Näytelmän aiheina olivat sammakoiden ja ihmisen kohtaaminen ja siitä syntyvät ristiriidat, sekä muut maailman sammakkoeläimiä uhkaavat tekijät. Esitys oli tarkoitettu koko perheelle, mutta monet käsitellyistä teemoista olivat niin vakavia ja vertauskuvallisia etteivät perheen pienimmät varmasti kaikkea ymmärtäneet. Mutta heille tarjolla oli vauhdikasta tanssia ja lauluja, joten pienimmätkään katsojat eivät pitkästyneet puolituntisen esityksen aikana.
Esityksen laatu oli mainio, ja tarinakin ihan hauska. Ainoastaan synkkä loppuratkaisu jäi ihmetyttämään. Mutta siitäkin huolimatta esitys varmasti saa katsojansa ajattelemaan asioita jälleen vähän uudella tavalla, ja siten vauhdikas esitys varmasti ajaa sen tehtävän johon se on suunniteltukin.
Sammakkovuoden vietto jatkui Korkeasaaressa alkukesästä, kun 24.–25.5. järjestettiin erityinen sammakkoviikonloppu. Viikonlopun ajatus oli saman tyyppinen kuin Pääsiäissaari-tapahtuman, paitsi että tällä kertaa keskityttiin täysin sammakoihin. Tyynellä valtamerellä sijaitsevaa saarta tai yleisiä luonnonsuojelullisia ongelmia ei tällä kertaa käsitelty ollenkaan, vaan kaikki resurssit suunnattiin sammakkoeläimiin.
Viikonlopun ohjelmassa olivat kaikki Pääsiäissaari-tapahtuman pisteet (mukaan lukien sammakkorevyy), minkä lisäksi tätä viikonloppua varten oli rakennettu runsaasti uusia juttuja. Ohjelmassa oli mm. hernepussisammakoiden pituushyppyä, asiantuntijoita ja eläintenhoitajia kertomassa sammakoista, vihjepolku, Kurnuraati (sammakkoäänten levyraati) ja paljon muuta nähtävää erityisesti lapsille, perheen aikuisiakaan unohtamatta. Teemaviikonlopun kunniaksi takahuoneista oli tuotu esille myös pari sammakkoterraariota, joita yleisö ei normaalisti pääse näkemään.
Aurinkoinen viikonloppu veti paikalle tuhansia kävijöitä. Osa tuli katsomaan sammakoita, osa oli matkannut eläintarhaan muuten vaan ja kohtasi sammakkoteeman sattumalta. Kävijän alkuperästä huolimatta jokaiselle oli varmasti tarjolla jotain uutta ja kiinnostavaa, jotain uutta mitä hän ei aiemmin sammakkoeläimistä tiennyt. Toukokuussa paikalla oli alkukevättä enemmän myös ulkomaalaisia turisteja, joten sammakkoeläinten uhanalaisuus kaikui myös rajojemme ulkopuolelle.
Kaikkien näiden tapahtumien yhteenlaskettu kävijämäärä lasketaan tuhansissa, minkä lisäksi tapahtumia käsiteltiin mediassa aina valtakunnallista TV-uutislähetystä myöten. Näin ollen Korkeasaaren Sammakon vuosi 2008 kaikkine tapahtumineen on kiistatta suurin ja laajin koskaan maassamme järjestetty suuren yleisön sammakkoeläimiin ja niiden suojeluun painottunut tapahtumarypäs. Erityisten tapahtumien ja teemapäivien lisäksi sammakkoeläinteema näkyy eläintarhassa vuoden jokaisena päivänä julisteina, varainkeräyslippaina, luontokoulun teemoissa ja monin muin tavoin. Sammakoiden suojelutyötä jatketaan Korkeasaaressa vielä kansainvälisen sammakon vuoden 2008 päätyttyäkin. Korkeasaaren eläintarha on ilmoittanut että sammakkoteema jatkuu vielä myös vuonna 2009, ja että vuoden 2009 aikana rakennetaan karanteenitila, jossa voidaan ylläpitää jokin uhanalaisen eurooppalaisen sammakkolajin kantaa. Tällä tavoin Korkeasaari osallistuu Amphibian Ark -kampanjaan myös ”arkkina” toimien.
Koska sammakkoteema jatkuu Korkeasaaressa vielä tulevaisuudessakin, on meillä jokaisella varmasti mahdollisuus osallistua sammakon vuoteen ja auttaa maailman eläintarhoja ja sammakkoasiantuntijoita pelastamaan maailman uhanalaiset sammakkoeläimet. Eikä suojelutyö tietenkään lopu teemavuosiin, vaan kansainvälistä työtä sammakkoeläinten hyväksi on tehtävä vielä vuosia tai vuosikymmeniä jotteivat loikkivat ystävämme kohtaa dinosaurusten kohtaloa.
Amphibian Ark -kampanjan kansainväliset sivut
Me Sammakkolampi-sivuston ylläpitäjät olemme omalta osaltamme olleet mukana auttamassa Korkeasaaren sammakkovuoden 2008 toteutuksessa. Olimme paikalla asiantuntijoina toukokuussa järjestetyssä sammakkoviikonlopussa eräällä infopisteellä. Joonas osallistui koululaiskonferenssiin liittyvän verkkolehden ennakkosuunnitteluun ja piti koululaiskonferenssin avajaispäivän asiantuntijaesityksen. Lisäksi meidän molempien ottamia valokuvia on käytetty läpi vuoden infokylteissä, sekä Korkeasaaren opaskirjan 2008-2009 sammakkoeläimiä käsittelevillä sivuilla.
© 1999-2022 | Niina & Joonas Gustafsson