Surffailin päivänä muutamana netissä mistä sen löysin: CD-ROM levyn nimeltä Frogs, Salamanders & Toads, kustantajana ACE-CD Publishing, Inc. Mainosteksti lupasi täydellisen sammakkoeläin rompun kaikille sammakkoeläimistä kiinnostuneille. 185 valokuvaa olisi luontokuvaaja David A. Northcottin kuvaamia, ja faktapuolesta vastaisi alan ammattilainen kahdenkymmenen vuoden kokemuksellaan. Ohjelmasta luvattiin löytyvän 120 eläinlajia hoito-ohjeineen, sekä tietoa sammakkoeläinten hoidosta, sairauksista, ruokinnasta ja niin edelleen. Multimediarompulta luvattiin löytyvän myös video-, ja audio pätkiä sekä täydellinen alan tietosanakirja. Koska minunlaistani sammakkoeläimistä kiinnostunutta tietokonehunua kiinnostaa kaikki mikä liittyy sammakoihin tietokonenäytöllä, iski hirvittävä ostovimma. Koska en omista kansainvälistä luottokorttia, eikä minulla ollut mitään halua lähettää suuren rapakon taakse postitse käteistä rahaa tai muita rahalähetyksiä, marssin Akateemiseen kirjakauppaan tulosteineni, ja annoin heidän hoitaa käytännön järjestelyt. Tasan kahden kuukauden ja kolmensadan kuudenkymmenen markan kuluttua lopulta työnsin rompun omaan koneeseeni.
Asennus sujui ongelmitta, ja ensimmäinen havainto itse ohjelmasta oli, ettei se toimi kuin resoluutiolla 640×480, mikä ei ainakaan paranna kuvien laatua. Toinen havainto: vaikka ohjelma toimii Windows 95:ssani kuten luvataan, ei se ole oikeasti Windows ohjelma. Tehtäväpalkkiin ilmestyy tyhjä ruutu, eikä ohjelma toimi ikkunassa, vaan valtaa itselleen koko näytön. (Vuonna 2006 lisätty huomautus: nykyaikaisissa 2000-luvun tietokoneissa ohjelman toimivuus on enemmän kuin epätodennäköistä.)
Aloitusruudussa sammakkoeläimet on jaettu viiteen luokkaan: lehtisammakoihin, nuoli- myrkkysammakoihin, pyrstösammakoihin, konniin ja tavallisiin sammakoihin. Viimeiseen luokkaan on laitettu kaikki ne eläimet, jotka eivät muuallekaan ole sopineet. Jokaisesta ryhmästä on saatavana lyhyt puhuttu selostus, joka kertoo jotakin ryhmän ominaispiirteistä. Itse ryhmän valitsemalla ruudulle pamahtaa hakemistona toimivat pienet sammakon kuvat. Pienissä ja tummissa kuvissa ei ole mitään selitystä siitä, mikä laji on kyseessä, vaan jos tämän haluaa tietää, on kuvaa klikattava, jolloin pääseekin jo varsinaiseen lajin esittelynäyttöön, josta selviää englantilaisen nimen lisäksi myös tieteellinen nimi. Tämä onkin tarpeen, sillä englanninkielinen nimistö vaikuttaa paikoin hieman oudolta. Euroopanlehtisammakko Hyla arborea on esimerkiksi saanut nimen Chinese Green Tree Frog. Kun tieteellisten nimien hakemistoa ei ole, on tietyn lajin löytäminen joskus onnenkauppaa. Kustakin lajista on kuvan ja nimitietojen lisäksi tarjolla eläimen koko, levinneisyys (Hyla arborealla vain Kiina) ja saatavuus lemmikkieläin markkinoilla. Erillistä painiketta klikkaamalla pääsee summittaiseen hoito-ohjeeseen, jossa jo mainittujen tietojen lisäksi kerrotaan tärkeimmät tiedot lajin hoidosta terraario-olosuhteissa. Ohjeet ovat melko ylimalkaisia, mutta ei niistä varsinaisia virheitä juurikaan paista silmään. Jokaisen hoito-ohjeen lopussa on vakioteksti, jossa varoitellaan eläinten mahdollisesta myrkyllisyydestä, ja siitä, että rompun ohjeet ovat vain suuntaa antavia, ja kehotetaan vielä tarkastamaan tiedot asiantuntijalta. Hoito-ohjeen saa myös näppärästi tulostettua paperille.
Vastaavat tiedot löytyvät kaikista rompun 120 eläinlajista, josta vain kaksitoista on salamanterieläimiä. Muutenkin lajit on valittu vähän sen mukaan, mistä tekijöillä on sattunut olemaan mukava valokuva. Esimerkiksi erittäin tavallista kynsisammakkoa (Xenopus laevis) rompulta ei löydy. Rompun toinen osa, sammakkoeläinten yleiset hoito-ohjeet sisältävätkin yllättäen kaikkien herppien hoito-ohjeet. Tämä selittyy sillä, että romppusarjassa on viisi muutakin osaa, jotka käsittelevät eri matelijaryhmiä. Lisäksi on saatavissa romppu, jolta löytyy kaikkien kuuden levyn tiedot koottuna yhdelle kiekolle. Kun sammakkoeläinromppua on sitten alettu kasata, on valittu mukaan vain sammakkoeläinten lajiesittelyt, mutta yleishoito-osa on jätetty entiselleen. Niinpä videokirjaston kahdestakymmenestäkolmesta videopätkästä vain yhdellä näkyy sammakko. Videot ovat ihan mukavan laatuisia, ja esittelevät erilaisten eläinten hoitoa, käyttäytymistä ja luontaisia elinympäristöjä.
Yleiset hoito-ohjeet on jaoteltu kolmeen aihepiiriin: terveyteen, ruokintaan ja terraario- olosuhteisiin. Yhteensä aiheita on vain 29 kappaletta, ja niistäkin osa sammakkoeläinharrastajalle täysin tarpeettomia, kuten matelijoiden munien haudonta, tai hedelmät ja vihannekset. Halutun aiheen saa kuuluviin klikkaamalla otsikkoa, jolloin kaiuttimista alkaa kuulua aiheesta kertova esittely, jonka pituus vaihtelee 15 ja 45 sekunnin välillä. Tekstinä tietoa ei saa ruudulle millään näkyviin, joten kohtalainen englannin kuullun ymmärtämisen taito on tarpeen. Rompun vajaan kuudenkymmenen sanan sanasto toimii samalla periaatteella.
Yleisilmeeltään Frogs, Salamanders & Toads näyttää kymmenen vuotta vanhalta. Kuvien laatu olisi helposti saatu paremmaksi, ohjelman käytettävyyttä helpommaksi ja pienellä viitseliäisyydellä myös sammakkoeläinantia laajemmaksi. Sammakoiden ääninäytteitä ja laajempaa videovalikoimaa olisi tutkinut mielellään. Hoito-osassa paistaa läpi se, että romppu on tehty kattamaan kaikki herpit, mikä on turhan laaja aihe, ja resurssit tekijöiltä ovatkin loppuneet kesken.
Hoito-oppaaksi ohjelmasta ei ole, eivätkä tummanpuhuvat kuvatkaan ole kuin paikoitellen kauniita. Tästä rompusta iloa on vain niille nörteille, jotka eivät osaa lukea perinteistä kirjaa, vaan vaativat kaiken näytöllä digitaalisessa muodossa. Paitsi että hekin saavat paljon paremmat tiedot Internetistä…
Jos vanhentuneisuudesta haluaa jotain positiivista löytää, niin ohjelma ei vaadi teho-Pentiumia pyöriäkseen. Takakannessa laitteistovaatimuksiksi merkitty 486-33MHz, 2MB keskusmuistia, tuplanopeuksinen CD-asema, 7 megaa kovalevytilaaja ja Windows 3.x /95.
Alkuperäinen kirjoitus on ilmestynyt Herpetomania-lehdessä 6/1998 sivuilla 22-23. Tekstiä on hieman muokattu verkkoon siirrettäessä.
© 1999-2022 | Niina & Joonas Gustafsson