Sammakkoeläinten biologiaa tieteellisesti

Heatwhole, Harold (toim.), 1994-
Amphibian Biology, osat 1 – 7
Surrey Beatty & Sons Pty Limited
Kirjasarjaksi koottu kokoelma tieteellisiä artikkeleita.

Australialainen Harold Heatwole on pitkän linjan luonnontutkija, joka on pitkän uransa aikana tutkinut monenlaisia asioita koralleista sammakoihin. Lisäksi hän on tuottoisa kirjoittaja, jonka meriittilistalta löytyy satoja kirjoitettuja artikkeleita ja toimitettuja kokoelmia.

Amphibian Biology on kirjasarja, johon suunniteltiin alun perin vähintään viittä osaa. Tätä kirjoittaessa keväällä 2009 kirjoja on ilmestynyt seitsemän, ja ainakin kolme uutta on suunnitteilla. Harold Heatwole on toimittanut, tai toiminut toisena toimittajana kaikissa kirjoissa.

OsaNimiToimittajatAiheIlmestymisvuosi
1The IntegumentHarold HeatwoleSammakkoeläinten iho1994
2Social BehaviourHarold Heatwole & Harold SullivanSammakkoeläinten sosiallinen käyttäytyminen1995
3Sensory PerceptionHarold HeatwoleSammakkoeläinten aistit1998
4PaleontologyHarold HeatwoleEsihistotiallisen ajan sammakkoeläimet2000
5OsteologyHarold Heatwole & Margaret DaviesSammakkoeläinten luusto2003
6EndocrinologyHarold HeatwoleSammakkoeläinten hormonit ja niihin liittyvät kysymykset2005
7SystematicsHarold Heatwole & Michael TylerSanmmakkoeläinten systematiikka2007

Sisältönä näissä teoksissa on yhteensä lähes 4500 sivua tieteellisiä artikkeleita sammakkoeläimistä. Jo kirjasarjan kirjojen ja yksittäisten artikkelien nimet vilisevät tieteellisiä termejä, ja kun vilkaisee sisäsivuille voi vakuuttua, että otsakkeiden takaa löytyy myös jämäkkää asiaa. Ammattibiologille, tai aiheesta syvällisesti kiinnostuneelle harrastajalle tällaiset tieteelliset artikkelit voivat olla kultaakin arvokkaampia tiedonlähteitä. Mutta tavalliselle harrastajalle (jolla ei ole aiempaa kokemusta tieteellisestä biologiasta) teksti on helposti liian vaikeaa ja yksityiskohtaista sisäistettäväksi. Eikä näitä kirjoja ihan iltalukemiseksi ammattilaisellekaan uskaltaisi suositella.

Myös hinnan puolesta harrastaja miettii helposti teosten hankkimista kahdesti: nettikaupoissa teoksista pyydetään 100-170 euron kappalehintoja. Innokkaan harrastajan onneksi kirjastot on keksitty ja Suomen herpetologisen yhdistyksen kirjastosta löytyy ainakin osa kirjoista.

Jos tieteellinen biologia on vähänkään vieraampaa, suosittelen herpetologiasta kiinnostunutta harrastajaa tarttumaan tieteellisten alkuperäisartikkelien sijasta mieluummin johonkin alan oppikirjaan. Oppikirjojen parhaimmistoa edustavat Duellmanin ja Truebin Biology of Amphibians (John Hopkins University Press, 1986), Stebbinsin ja Cohenin Natural History of Amphibians (Princeton University Press, 1995) ja Kentwood D. Wellsin The Ecology and Behavior of Amphibians (University of Chicago Press, 2007). Jos harrastaja puolestaan on vakavasti kiinnostunut sammakkoeläinten elämästä luonnossa, mutta termi tieteellinen aiheuttaa vatsanväänteitä, suosittelen ensimmäiseksi teokseksi Robert Hofrichterin teosta Amphibians: The world of Frogs, Toads, Salamanders and Newts (Firefly books, 2000). Se lähentelee tieteellistä tyyliä ja esitystapaa, mutta pysyy silti innostuneen harrastajankin ymmärrettävissä.

© 1999-2022 |  Niina & Joonas Gustafsson

Takaisin ylös