Sammakkoeläimistä on aikain saatossa kirjoitettu monia kirjoja. Lisäksi markkinoilta löytyy aihetta käsitteleviä lehtiä, videoita, äänitteitä ja CD-ROM -levyjä. Vaikka suurin osa materiaalista on vieraskielistä, myös kotimaisilla kielillämme tuotettua materiaalia on olemassa.
Olemme koonneet tälle sivulle joitakin teoksia, joita olemme itse käyttäneet lähdemateriaalina. Suurinta osaa teoksista voimme suositella myös muille sammakkoeläinharrastajille. Mukana on myös joitakin teoksia, joista emme niin paljoa ole pitäneet. Ne ovat mukana listassa siksi että niihinkin saattaa törmätä, ja muistutukseksi siitä, etteivät kaikki kirjat ole klassikkoainesta. Kaikkia lukemiamme tai omistamiamme sammakkoeläinaiheisia kirjoja tänne ei kuitenkaan ole listattu. Valtaosa kirjoista on ”massaa” joka ei herätä sen suurempia tuntemuksia. Tälle sivulle ovat päätyneet teokset, jotka ovat olleet jollain tavalla erityisiä.
Tämä ei ole tieteelliseen tapaan esitetty kirjallisuusluettelo, vaan pikemminkin lista, jonka perusteella sammakkoeläinharrastaja voi löytää joitakin hyviksi ja kiinnostaviksi havaittuja teoksia. Jos haluat jostakin kirjasta bibliografisia lisätietoja, eikä niitä näiltä sivuilta löydy, kannattaa laittaa kirjan nimi ja/tai kirjoittaja hakusanaksi johonkin webbikirjakauppaan, kirjaston aineistohakuun tai yleiseen netin hakukoneeseen. Sillä tavoin todennäköisesti löydät teoksen täydelliset tiedot ja hyvässä lykyssä pystyt hankkimaan teoksen myös itsellesi.
Jos teoksen omaksi ostaminen ei innosta, kannattaa sitä etsiä kirjastoista. Kunnallisten kirjastojen valikoimat ovat valitettavasti melko rajallisia, joten etsinnät kannattaa ulottaa myös korkeakoulukirjastoihin ja erikoikirjastoihin. Vaikka yliopistokirjasto voi kuulostaa pelottavan akateemiselta, kannattaa muistaa että valtion laitoksina yliopistokirjastojen ovet ovat auki jokaiselle suomalaiselle. Vaikkei lainausoikeutta saisikaan, pääsee hyllyssä oleviin teoksiin tutustumaan lukusalissa. Maamme kattavin yksityinen herpetologinen kirjasto puolestaan lienee Suomen herpetologisen yhdistyksellä, joka tarjoaa sen lisämaksutta jokaisen jäsenensä käyttöön.
Eikä sitten muuta kuin lukemaan!
Suomalaisin voimin kirjoitettu mainio tietokirja Suomen ja muunkin maailman sammakkoeläimistä. Lue myös teoksen laajempi esittely.
Ainoa suomennettu kenttämääritysopas matelijoista ja sammakkoeläimistä. Kirja on himpun vanha, ja painos on ollut kaupoista loppu jo pitkään, mutta silti kirja on ainutlaatuisuudessaan ehdoton ”must” kirjakeräilijäluonteelle. Ja toki kirjan tiedoista monet pitävät yhä edelleenkin paikkansa, vaikka uusia lajeja onkin vuosien varrella kuvattu kymmeniä. Teoksesta on julkaistu myös laajasti uudistettu toinen painos, jota tosin ei ole saatavilla suomeksi.
Suomen eläimistöä esittelevä kirjasarja, jonka kolmas osa esittelee laajasti myös sammakkoeläimemme.
Yli neljäsataa lajia maailman matelijoita ja sammakkoeläimiä selkein kuvin ja lyhyin esittelytekstein. Lue myös teoksen laajempi esittely.
Maailman eläimistöä esittelevä kirjasarjan tämä osa esittelee koko maailman sammakkoeläimiä.
Lapsille suunnattua kuvakirjaa herpeistä jaksaa lukea aikuinenkin. Lue myös teoksen laajempi esittely.
Suomennettu versio tästä teoksesta (katso yllä) on loppu kaupoista, mutta siitä päivitettyä toista painosta on yhä saatavilla. Ehdoton maastokäsikirja jokaiselle luonnossa liikkujalle! Lue myös laajempi esittely.
Seikkaperäinen maastokäsikirja Pohjois-Euroopan herpeistä. Lue myös laajempi esittely.
Esittelee nimensä mukaisesti Eurooppalaiset salamanterit sekä niiden biologian. Lajikuvaukset ovat melko suppeita, mutta tarjoavat tärkeimmät tiedot. Kustakin lajista on yksi värivalokuva. Teoksen tärkein anti on kuitekin alkuosan viivapiirroksin kuvitettu Eurooppalaisten salamantereiden yleistä biologiaa käsittelevä osa.
344-sivuinen kirja ja siihen liitetty ääni-CD kattavat kaikki Pohjois-Amerikan sammakot. Kirjan rakenne ja esitystapa on lainattu maastokäsikirjasta, mutta suurehko fyysinen koko ja jopa koko sivun kokoiset laadukkaat valokuvat ovat tutumpia ”kahvipöytäkirjallisuudesta”. Tekstin yksityiskohtaisuus esim. lajituntomerkkien osalta ei riitä ammattimaiseen maasto- tai tutkimuskäyttöön, mutta P-Amerikan lajistoon tutustumiseen kirja ja äänilevy antavat mainion mahdollisuuden.
Pohjois-Amerikan salamanterit kattavasti laji lajilta esittelevä tieteellispainotteinen ”tiiliskiviteos”, jollaisen toivoisi olevan olemassa jokaisen maanosan jokaisesta eläinryhmästä. Lajiestitelyt ovat laajoja ja yksityiskohtaisia.
Ranskankielinen 377 sivuisen teoksen merkittävin anti on maailman jokaisen salamanterilajin ja alalajin lyhyt esittely sanoin, kuvin ja levinneisyyskartoin. Joistakin lajeista kerrotaan myös vinkkejä terraariohoitoon. Teos perustuu Raffaėllin ja Thornin Les salamandres de l’ancien monde (Boubée, 2001) ja Thornin Les Salamandres d’Europe, d’Asie et d’Afrique du Nord (Editions Lechavalier, 1968) kirjoihin, mutta on perusteellisesti päivitetty, nykyaikaistettu ja laajennettu.
Ruotsalaisen herppifaunan esittely kevyen maasto-oppaan muodossa. Lue myös laajempi esittely.
Selvitys Euroopan herpetofaunan tilanteesta (kirjoitushetkellä 1980-luvulla), sekä suojelusta. Lue myös laajempi esittely.
Vanha, ja myös sen näköinen ja oloinen teos piirroskuvin.
Esittelee maastokäsikirjan tyyliin joitakin itäeurooppalaisia lajeja. Esittelytekstit ovat kohtalaisen suppeita ja kuvitus vaikuttaa enemmän taiteelta kuin maastokäsikirjan piirroksilta.
Komeasti kuvitettu, kansantajuisia yksittäistekstejä sisältävä kirja. Lue laajempi esittely.
Mattisonin maailman herppejä esittelevän sarjan sammakkoteos on kansaintajuinen ja helppolukuinen, mutta silti täyttä asiaa.
Tämä teos on alansa ”raamattu”, jota on käytetty vuosia oppikirjana yliopistoissa ympäri maailman. Vähän vaativampaa luettavaa, mutta aukeaa kyllä ilman korkeakouluopintojakin asiasta kiinnostuneella harrastajalle.
University of Connecticutin professori Wells on koonnut tähän 1148 sivuiseen ”tiiliskivioppikirjaan” elämäntyönsä sammakkoeläinten käyttäytymisen parissa.
Yhdysvaltalaistutkijat ovat kirjoittaneet tieteellistä kieltä käyttäen pätevän oppikirjan sammakkoeläinten biologiasta.
Kirjasarjan muotoon koottu kokoelma tieteellisiä artikkeleja. Lue laajempi esittely.
Mattison on Suomessakin puhumassa käynyt herppialan guru. Kattava teos esittelee sekä eläinten hoidon, että itse eläimet terraariokasvatuksen näkökulmasta.
Bartlettin pariskunta on kirjoittanut kirjan jolla on hassu nimi, mutta jossa on paljon hyvää tietoa kaikenlaisten sammakoiden ja konnien pitämisestä terraariossa. Kirja on kirjoitettu mukavasti omia kokemuksia esitellen, mikä antaa sille aivan omanlaisensa, mukavan tunnelman. Ainoa mistä kirja ansaitsee kritiikkiä ovat amerikkalaismalliset minimalistiset terraarioiden kokosuositukset.
T.F.H:n kirjoja haukutaan usein ”köykäisiksi pilipalikirjoiksi”, mutta kyllä perustiedot niistäkin löytyvät. Ja kuvitus niissä on usein hienoa, kuten näissäkin teoksissa jotka on painettu paksulle kiiltävälle paperille. Kovin montaa kirjaa tältä kustantamolta ei kuitenkaan kannata hankkia, sillä T.H.F tuppaa kierrättämään samaa teksti,- ja kuvamateriaalia kirjasta toiseen. Mutta yksi tai muutama T.F.H.-kirjaa kannattaa jokaisen (aloittelevan) harrastajan vilkaista läpi.
Pienehkö kirja keskittyy lehtisammakoihin. Aivan erityisesti esitellään korallisormisammakko ja punasilmäpuusammakko, mutta myös monet muut terraariossa yleiset lajit ja niiden hoito käsitellään kirjan ”yleistä lehtisammakoita” -osiossa.
Ruotsalainen aloittelijan opas sammakkoeläinten pitämiseen terraariossa. Vaatimattoman näköinen teos ei ole maailman kattavin, mutta esittelee asiansa mukavalla tavalla ja kuvituksella.
Ruotsalainen CD-äänite Pohjolan sammakkoeläimistä. Mukana tulevassa vihkosessa lyhyet lajiesittelyt. Lue myös laajempi esittely.
Ranskalainen CD-äänite eurooppalaisista sammakkoeläimistä. Mukana tulevassa vihkosessa on lyhyet lajiesittelyt, ja tärkeimmät tiedot myös englanniksi. Lue myös laajempi esittely.
David Attenborough on tehnyt loistavan TV-sarjan matelijoista ja sammakkoeläimistä. Lue myös laajempi esittely
Dorling Kindersleyn laadukas suomeksi puhuttu 35 minuuttinen video sammakkoeläimistä.
Suomalainen maamme eläimistöä esittelevä romppusarja muistuttaa pienen mittakaavan televisiodokumenttikokoelmaa. Lue myös laajempi esittely
Ei niin kovin hyvä romppu esittelee sammakoita ja niiden hoitoa terraariossa. Lue myös laajempi esittely
Yhdistyksen jäsenlehti on ainoa suomenkielinen alan säännöllinen julkaisu. Ja laadukas sellainen onkin. Yhdistyksen nettisivuilta löytyy lisätietoja myös lehdestä.
© 1999-2022 | Niina & Joonas Gustafsson