Kirjallisuutta sammakkoeläimistä

Sammakkoeläimistä on aikain saatossa kirjoitettu monia kirjoja. Lisäksi markkinoilta löytyy aihetta käsitteleviä lehtiä, videoita, äänitteitä ja CD-ROM -levyjä. Vaikka suurin osa materiaalista on vieraskielistä, myös kotimaisilla kielillämme tuotettua materiaalia on olemassa.

Olemme koonneet tälle sivulle joitakin teoksia, joita olemme itse käyttäneet lähdemateriaalina. Suurinta osaa teoksista voimme suositella myös muille sammakkoeläinharrastajille. Mukana on myös joitakin teoksia, joista emme niin paljoa ole pitäneet. Ne ovat mukana listassa siksi että niihinkin saattaa törmätä, ja muistutukseksi siitä, etteivät kaikki kirjat ole klassikkoainesta. Kaikkia lukemiamme tai omistamiamme sammakkoeläinaiheisia kirjoja tänne ei kuitenkaan ole listattu. Valtaosa kirjoista on ”massaa” joka ei herätä sen suurempia tuntemuksia. Tälle sivulle ovat päätyneet teokset, jotka ovat olleet jollain tavalla erityisiä.

Tämä ei ole tieteelliseen tapaan esitetty kirjallisuusluettelo, vaan pikemminkin lista, jonka perusteella sammakkoeläinharrastaja voi löytää joitakin hyviksi ja kiinnostaviksi havaittuja teoksia. Jos haluat jostakin kirjasta bibliografisia lisätietoja, eikä niitä näiltä sivuilta löydy, kannattaa laittaa kirjan nimi ja/tai kirjoittaja hakusanaksi johonkin webbikirjakauppaan, kirjaston aineistohakuun tai yleiseen netin hakukoneeseen. Sillä tavoin todennäköisesti löydät teoksen täydelliset tiedot ja hyvässä lykyssä pystyt hankkimaan teoksen myös itsellesi.

Jos teoksen omaksi ostaminen ei innosta, kannattaa sitä etsiä kirjastoista. Kunnallisten kirjastojen valikoimat ovat valitettavasti melko rajallisia, joten etsinnät kannattaa ulottaa myös korkeakoulukirjastoihin ja erikoikirjastoihin. Vaikka yliopistokirjasto voi kuulostaa pelottavan akateemiselta, kannattaa muistaa että valtion laitoksina yliopistokirjastojen ovet ovat auki jokaiselle suomalaiselle. Vaikkei lainausoikeutta saisikaan, pääsee hyllyssä oleviin teoksiin tutustumaan lukusalissa. Maamme kattavin yksityinen herpetologinen kirjasto puolestaan lienee Suomen herpetologisen yhdistyksellä, joka tarjoaa sen lisämaksutta jokaisen jäsenensä käyttöön.

Eikä sitten muuta kuin lukemaan!

Suomenkielistä kirjallisuutta

 • Markku Lappalainen ja Päivi Sirkiä, 2009: Suomalainen sammakkokirja. Kustannusosakeyhtiö Sammakko.

Suomalaisin voimin kirjoitettu mainio tietokirja Suomen ja muunkin maailman sammakkoeläimistä. Lue myös teoksen laajempi esittely.

 • Arnold, E. N., 1978: Euroopan matelijat ja sammakkoeläimet. Tammi 1978.

Ainoa suomennettu kenttämääritysopas matelijoista ja sammakkoeläimistä. Kirja on himpun vanha, ja painos on ollut kaupoista loppu jo pitkään, mutta silti kirja on ainutlaatuisuudessaan ehdoton ”must” kirjakeräilijäluonteelle. Ja toki kirjan tiedoista monet pitävät yhä edelleenkin paikkansa, vaikka uusia lajeja onkin vuosien varrella kuvattu kymmeniä. Teoksesta on julkaistu myös laajasti uudistettu toinen painos, jota tosin ei ole saatavilla suomeksi.

 • Suomen eläimet, osa 3: Kalat, Sammakkoeläimet ja matelijat. Weilin+Göös 1984.

Suomen eläimistöä esittelevä kirjasarja, jonka kolmas osa esittelee laajasti myös sammakkoeläimemme.

 • Matelijat ja sammakkoeläimet – ensyklopedia. Readme.fi 2009.

Yli neljäsataa lajia maailman matelijoita ja sammakkoeläimiä selkein kuvin ja lyhyin esittelytekstein. Lue myös teoksen laajempi esittely.

 • Maailman eläimet, osa Kalat, sammakkoeläimet, matelijat. Tammi 1988.

Maailman eläimistöä esittelevä kirjasarjan tämä osa esittelee koko maailman sammakkoeläimiä.

 • Key, A., 2002: 100 faktaa matelijoista ja sammakkoeläimistä. Kirjalito.

Lapsille suunnattua kuvakirjaa herpeistä jaksaa lukea aikuinenkin. Lue myös teoksen laajempi esittely.

Määritys- ja lajioppaita

 • Arnold, E. N., 1978: Reptiles and Amphibians of Britain and Europe. HarperCollins Publishers.
  ja
 • Arnold, E. N., 2002: Reptiles and Amphibians of Europe. Princeton University Press.

Suomennettu versio tästä teoksesta (katso yllä) on loppu kaupoista, mutta siitä päivitettyä toista painosta on yhä saatavilla. Ehdoton maastokäsikirja jokaiselle luonnossa liikkujalle! Lue myös laajempi esittely.

 • Cedhagen, T. & Nilson, G., 1991 Grod- Och Kräldjur I Norden. Fältbiologerna.

Seikkaperäinen maastokäsikirja Pohjois-Euroopan herpeistä. Lue myös laajempi esittely.

 • Griffits, A., 1996 Newts and Salamanders of Europe. T & A D Poyser Ltd.

Esittelee nimensä mukaisesti Eurooppalaiset salamanterit sekä niiden biologian. Lajikuvaukset ovat melko suppeita, mutta tarjoavat tärkeimmät tiedot. Kustakin lajista on yksi värivalokuva. Teoksen tärkein anti on kuitekin alkuosan viivapiirroksin kuvitettu Eurooppalaisten salamantereiden yleistä biologiaa käsittelevä osa.

 • Elliott, L., Gerhardt, C. & Davidson, C., 2009 The Frogs and Toads of North America. Houghton Mifflin Company.

344-sivuinen kirja ja siihen liitetty ääni-CD kattavat kaikki Pohjois-Amerikan sammakot. Kirjan rakenne ja esitystapa on lainattu maastokäsikirjasta, mutta suurehko fyysinen koko ja jopa koko sivun kokoiset laadukkaat valokuvat ovat tutumpia ”kahvipöytäkirjallisuudesta”. Tekstin yksityiskohtaisuus esim. lajituntomerkkien osalta ei riitä ammattimaiseen maasto- tai tutkimuskäyttöön, mutta P-Amerikan lajistoon tutustumiseen kirja ja äänilevy antavat mainion mahdollisuuden.

 • Petranka, J., 1998 Salamanders of the United States and Canada. Smithsonian Institution Press.

Pohjois-Amerikan salamanterit kattavasti laji lajilta esittelevä tieteellispainotteinen ”tiiliskiviteos”, jollaisen toivoisi olevan olemassa jokaisen maanosan jokaisesta eläinryhmästä. Lajiestitelyt ovat laajoja ja yksityiskohtaisia.

 • Raffaėlli, J., 2007 Les Urodčles du monde. Penclen Edition.

Ranskankielinen 377 sivuisen teoksen merkittävin anti on maailman jokaisen salamanterilajin ja alalajin lyhyt esittely sanoin, kuvin ja levinneisyyskartoin. Joistakin lajeista kerrotaan myös vinkkejä terraariohoitoon. Teos perustuu Raffaėllin ja Thornin Les salamandres de l’ancien monde (Boubée, 2001) ja Thornin Les Salamandres d’Europe, d’Asie et d’Afrique du Nord (Editions Lechavalier, 1968) kirjoihin, mutta on perusteellisesti päivitetty, nykyaikaistettu ja laajennettu.

 • Ahlén, I., 1995: Sveriges grodor, ödlor och ormar. Naturskyddsföreningen.

Ruotsalaisen herppifaunan esittely kevyen maasto-oppaan muodossa. Lue myös laajempi esittely.

 • Corbett, K., 1989: Conservation of European Reptiles and Amphibians. Cristopher Helm (Publishers) Ltd

Selvitys Euroopan herpetofaunan tilanteesta (kirjoitushetkellä 1980-luvulla), sekä suojelusta. Lue myös laajempi esittely.

 • Curry-Lindahl, K., 1975: Groddjur och kräldjur i färg.

Vanha, ja myös sen näköinen ja oloinen teos piirroskuvin.

 • Cihar, J., 1994: Amphibians and reptiles. Magna, Wingston.

Esittelee maastokäsikirjan tyyliin joitakin itäeurooppalaisia lajeja. Esittelytekstit ovat kohtalaisen suppeita ja kuvitus vaikuttaa enemmän taiteelta kuin maastokäsikirjan piirroksilta.

Biologiaa

 • Hofrichter, R., 2000: Amphibians: The world of Frogs, Toads, Salamanders and Newts. Firefly books

Komeasti kuvitettu, kansantajuisia yksittäistekstejä sisältävä kirja. Lue laajempi esittely.

 • Mattison, C., 1987: Frogs and toads of the world. Capricorn Link Pty Ltd

Mattisonin maailman herppejä esittelevän sarjan sammakkoteos on kansaintajuinen ja helppolukuinen, mutta silti täyttä asiaa.

 • Duellman W. E. & Trueb, L., 1986: Biology of Amphibians. John Hopkins University Press

Tämä teos on alansa ”raamattu”, jota on käytetty vuosia oppikirjana yliopistoissa ympäri maailman. Vähän vaativampaa luettavaa, mutta aukeaa kyllä ilman korkeakouluopintojakin asiasta kiinnostuneella harrastajalle.

 • Kentwood D. Wells., 2007: The Ecology and Behavior of Amphibians. Princeton University Press

University of Connecticutin professori Wells on koonnut tähän 1148 sivuiseen ”tiiliskivioppikirjaan” elämäntyönsä sammakkoeläinten käyttäytymisen parissa.

 • Stebbins, R. C. & Cohen, N. W., 1995: Natural History of Amphibians. Princeton University Press

Yhdysvaltalaistutkijat ovat kirjoittaneet tieteellistä kieltä käyttäen pätevän oppikirjan sammakkoeläinten biologiasta.

 • Heatwhole, H. (toim.), 1994-: Amphibian Biology. Surrey Beatty & Sons Pty Limited

Kirjasarjan muotoon koottu kokoelma tieteellisiä artikkeleja. Lue laajempi esittely.

Terraarioeläiminä

 • Mattison, C., 1993: Keeping and Breeding Amphibians. Blandford

Mattison on Suomessakin puhumassa käynyt herppialan guru. Kattava teos esittelee sekä eläinten hoidon, että itse eläimet terraariokasvatuksen näkökulmasta.

 • Bartlett R. D. ja Bartlett P., 1996: Frogs, Toads, and Treefrogs. Barrons

Bartlettin pariskunta on kirjoittanut kirjan jolla on hassu nimi, mutta jossa on paljon hyvää tietoa kaikenlaisten sammakoiden ja konnien pitämisestä terraariossa. Kirja on kirjoitettu mukavasti omia kokemuksia esitellen, mikä antaa sille aivan omanlaisensa, mukavan tunnelman. Ainoa mistä kirja ansaitsee kritiikkiä ovat amerikkalaismalliset minimalistiset terraarioiden kokosuositukset.

 • Mara, E.P., 1994: Frogs and Toads – Breeding and keeping. T.F.H.,
 • Bjorn, Byron, 1988: Salamanders and Newts – a complete introduction. T.F.H.
 • ja valtaosa muista T.F.H.:n kirjoista.

T.F.H:n kirjoja haukutaan usein ”köykäisiksi pilipalikirjoiksi”, mutta kyllä perustiedot niistäkin löytyvät. Ja kuvitus niissä on usein hienoa, kuten näissäkin teoksissa jotka on painettu paksulle kiiltävälle paperille. Kovin montaa kirjaa tältä kustantamolta ei kuitenkaan kannata hankkia, sillä T.H.F tuppaa kierrättämään samaa teksti,- ja kuvamateriaalia kirjasta toiseen. Mutta yksi tai muutama T.F.H.-kirjaa kannattaa jokaisen (aloittelevan) harrastajan vilkaista läpi.

 • Vosjoli, Philippe de, Mailloux, R. ja Ready, D., 1996: Care and Breeding of Popular Tree Frogs. Advanced Vivarium Systems, Inc.

Pienehkö kirja keskittyy lehtisammakoihin. Aivan erityisesti esitellään korallisormisammakko ja punasilmäpuusammakko, mutta myös monet muut terraariossa yleiset lajit ja niiden hoito käsitellään kirjan ”yleistä lehtisammakoita” -osiossa.

 • Kårleman, B., Lejfelt-Sahlén A. & Sahlen, G., 1989: Grodor och salamandrar som husdjur. Rana Hb

Ruotsalainen aloittelijan opas sammakkoeläinten pitämiseen terraariossa. Vaatimattoman näköinen teos ei ole maailman kattavin, mutta esittelee asiansa mukavalla tavalla ja kuvituksella.

Äänitteitä, videoita ja romppuja

 • Brännström, P. & Mild, K., 1993. Spelläten hos våra Nordiska groddjur. Svenska Naturskyddsföreningen

Ruotsalainen CD-äänite Pohjolan sammakkoeläimistä. Mukana tulevassa vihkosessa lyhyet lajiesittelyt. Lue myös laajempi esittely.

 • Roché, J. C., 1997. Au pays des Grenouilles – Frog Talk. Sittelle

Ranskalainen CD-äänite eurooppalaisista sammakkoeläimistä. Mukana tulevassa vihkosessa on lyhyet lajiesittelyt, ja tärkeimmät tiedot myös englanniksi. Lue myös laajempi esittely.

 • Attenborough, D., 2008. Vaihtolämpöisten elämää. BBC

David Attenborough on tehnyt loistavan TV-sarjan matelijoista ja sammakkoeläimistä. Lue myös laajempi esittely

 • Sammakkoeläimet. 1994, Dorling Kindersley & BBC Lionheart

Dorling Kindersleyn laadukas suomeksi puhuttu 35 minuuttinen video sammakkoeläimistä.

 • Hanhela H. & Hanhela M., 2000. Suomen fauna Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet. M. ja H. Hanhela Oy

Suomalainen maamme eläimistöä esittelevä romppusarja muistuttaa pienen mittakaavan televisiodokumenttikokoelmaa. Lue myös laajempi esittely

 • Frogs, Salamanders & Toads, ACE-CD Publishing Inc

Ei niin kovin hyvä romppu esittelee sammakoita ja niiden hoitoa terraariossa. Lue myös laajempi esittely

Lehtiä

 • Herpetomania. Suomen herpetologinen yhdistys

Yhdistyksen jäsenlehti on ainoa suomenkielinen alan säännöllinen julkaisu. Ja laadukas sellainen onkin. Yhdistyksen nettisivuilta löytyy lisätietoja myös lehdestä.

© 1999-2022 | Niina & Joonas Gustafsson

Takaisin ylös