Suku Hyperolius

Ruokosammakot. Mm. Hyperolius fusciventris, H. marmoratus, H. argus

Ruokosammakot kuuluvat sukuun Hyperolius, ja heimoon Hyperoliidae. Heimoon kuuluu satoja, lähinnä pieniä Afrikasta ja Madagaskarilta kotoisin olevia sammakoita. Joitakin näistä lajeista näkee silloin tällöin myös terraariokasvatteina. Useimmat terraariossa pidettävät lajit kuuluvat Hyperolius-sukuun, mutta myös ainakin Kassina-suvun sammakoita on maailman eläinkaupoissa nähty. Suomessa on pidetty ainakin Hyperolius marmoratus, H. fusciventris ja H. argus -lajien edustajia.

Ulkoasu: Ruokosammakoiden joukosta löytyy satoja eri lajeja, joten myös sammakoiden ulkonäkö on hyvin vaihteleva. Monet lajit ovat itsessäänkin hyvin vaihtelevia: saman lajin yksilöt voivat olla hyvinkin eri värisiä, ja jotkin voivat vaihtaa väriään myös ympäristön mukaan. Tyypillistä ruokosammakoille on, että ne ovat hyvin pieniä. Tällä sivulla mainitut lajit kasvavat ainoastaan 2-4 cm mittaisiksi. Naaraat ovat suurempia, koiraat eivät yleensä saavuta edes kolmen sentin pituutta.

Levinneisyys: Ruokosammakoita tavataan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, sekä Madagaskarilla.

Elinympäristö: Koska lajeja on paljon, myös elinympäristöt vaihtelevat. Tyypillisesti suvun sammakot asuvat savanneilla ja metsien laidoissa, aina lähellä vettä, tai jopa veden yläpuolella.

Elintavat: Suvun nimen mukaisesti sammakot viettävät usein aikaansa vesialueita ympäröivissä ruovikoissa, tai muussa veden yläpuolelle kurottavassa kasvillisuudessa. Eläimet ovat hämäräaktiivisia. Päivät ne viettävät kasvien lehdillä, lehtien alapinnoilla tai terraarion laseilla. Vasta hämärän tultua ne lähtevät liikkeelle. Kun sammakot ovat liikekannalla, liikkuvat ne nopeasti lehtien pinnoilla juosten ja hyppien.

Ääntely: Koska lajeja on satoja, on erilaisia ääntelyitä yhtä paljon. Monien lajien ääntely on voimakasta sirinää.

Hoito terraariossa: Sammakot ovat pienikokoisia, mutta ne pystyvät tekemään monen kymmenen sentin mittaisia loikkia. Terraarion pohjapinta-alan tulisi olla vähintään 40 x 40 cm, ja korkeuden 60 cm. Kovin rehevään terraarioon laitettuna pienet eläimet häviävät näkyvistä hetkessä, mutta toisaalta eläimet tarvitsevat lehvistöä kiipeily ja piilopaikoiksi. Koska eläimet ovat niin pieniä, ei kasvien tarvitse välttämättä olla erityisen tukevia, eikä erillisiä kiipeilyoksia välttämättä tarvita. Lämpötilan tulee lajista riippuen olla reilun 20 ja 30 asteen välillä, yöllä luonnollisesti himpun laskien. Me olemme saavuttaneet hyviä tuloksia terraariolla, joissa ei ole ollut minkäänlaista pohjamateriaalia, ainoastaan suurikokoinen, jopa koko terraarion pohjan peittävä noin 5-10 cm syvyinen uimapaikka.

Pienet sammakot vaativat runsaasti pienikokoista ravintoa. Käytännössä kotona kasvatettavista hyönteisistä banaanikärpäset ja vasta kuoriutuneet sirkat (niin kutsutut ”pin-headit”) ovat sopivan kokoista ravintoa.

Lisääntyminen: Lisääntyminen vaihtelee lajin mukaan. Esimerkiksi H. marmoratus kutee veteen, kun taas H. fusciventris laskee kutunsa kasvien lehdille veden yläpuolelle niin että toukat pääsevät kuoriutuessaan putoamaan suoraan alla olevaan veteen. Tarkempia tietoja eri lajien lisääntymiskäyttäytymisestä löytyy alan kirjoista ja nettisivuilta.

© 1999-2022 | Niina & Joonas Gustafsson

Takaisin ylös