Paikka luonnon kiertokulussa

Hitaahkot sammakkoeläimet ovat monille eläimille tärkeä ravinnonlähde. Käärmeet, jotkin linnut ja monet nisäkkäät, kuten minkit, kärpät, ketut ja jopa siilit syövät sammakkoeläimiä. Vedessä elävät toukat ovat kalojen ja muiden vesien pikkupetojen ruokaa, ja syövätpä sammakkoeläimet jopa toisiaan ja toistensa poikasia.

Sammakkoeläimet ovat saaliita suuremmille pedoille, mutta myös itse sammakkoeläimet itse ovat petoeläimiä. Pienikokoisemmat lajit saalistavat aikuisena hyönteisiä ja muita selkärangattomia, kun taas suuremmat lajit voivat syödä jyrsijöitä, kaloja, lintuja ja jopa käärmeitä. Toukkavaiheessa jotkin lajit syövät myös kasvispitoista ruokaa; leviä ja kasvisplanktonia.

Sammakkoeläinten poikasmäärät ovat huikeita: suuri rupikonnanaaras voi laskea kerralla 7000 munaa! Kaiken kaikkiaan usein ihmiseltä näkymättömissä olevat sammakkoeläimet ovatkin usein paikalla suurin joukoin ja ovat tärkeä osa monen eläimen ruokavaliota. Lisäksi ne itse ovat petoja, jotka saalistavat erilaisia selkärangattomia. Niinpä vaatimattoman oloiset ja piilottelevat sammakkoeläimet ovat tärkeä osa luonnon kiertokulkua.

© 1999-2022 | Niina & Joonas Gustafsson

Takaisin ylös