Taricha sp.

Kaliforniansalamanterit

Kaliforniansalamanterien sukuun Taricha kuuluu kolme lajia, jotka kaikki ovat nimensä mukaisesti kotoisin Kaliforniasta ja Yhdysvaltain länsirannikolta: kaliforniansalamanteri (Taricha torosa), länsirannikonsalamanteri (Taricha granulosa) ja punavatsakaliforniansalamanteri (Taricha rivularis). Lajit ovat suomalaisessa eläinkaupassa harvinaisuuksia, ja vain muutaman kerran olen nähnyt myynnissä suvun nimilajia. Keski-Euroopassa ja Amerikoissa kaikkia suvun lajeja kuitenkin pidetään melko yleisesti terraariossa.

Kaliforniansalamanterit ovat ehkä parhaiten tunnettuja siitä, että niillä on ihollaan tetrodotoksiini nimistä hermomyrkkyä, joka kuuluu maailman myrkyllisimpiin aineisiin. Myrkky ei vaikuta terveen ihon läpi ja myrkkyä on salamanterin iholla niin pieni määrä, että eläinten käsittely on normaalisti täysin vaaratonta. Haavoihin tai limakalvoille joutuessaan salamanterin ihon eritteet voivat kuitenkin aiheuttaa ärsytystä, ja maailmalta tiedetään jopa tapauksia, joissa ihminen on kuollut nieltyään salamanterin. Käsien peseminen erityisen huollella näiden eläinten käsittelyn jälkeen on suositeltavaa, jottei ärsyttäviä ainesosia kulkeudu käsistä vaikkapa silmiin.

Kaikki suvun lajit voivat kasvaa kokonaispituudeltaan jopa 20 cm mittaisiksi. Punavatsakaliforniansalamanterin tunnistaa joukosta tomaatin punaisesta vatsastaan ja ruskeista silmistään. Muut kaksi lajia ovat oranssivatsaisia ja keltasilmäisiä. Länsirannikonsalamanteri ja kaliforniansalamanteri ovat ulkoisesti melko saman oloisia, ja ne menevät eläinkaupassakin toisinaan sekaisin. Ulkoisesti lajit on helpoin tunnistaa silmistään: kaliforniansalamanterin silmän ympärys (silmäluomi) on kellertävän vaalea, kun taas länsirannikonsalamanterin silmien ympärys on tasaisen tumma, saman värinen kuin muukin salamanterin pää. Lajien välillä on toki myös muita eroavaisuuksia, mutta silmän ympäryksen väritys on eroista helpoiten ulkoapäin havaittava. Vaaleus ei aina erotu valokuvissa erityisen selvästi. Tämän sivun valokuvista tuntomerkki näkyy parhaiten sivun alalaidan kuvassa.

Suvun lajit ovat melko kestäviä terraariohoidokkeja. Ne elävät kahtalaista elämää, jossa toisinaan ne viettävät vuosikausia maalla, kun taas toisaalta joskus salamanterit saattavat haluta asettua veteen. Niinpä näiden salamanterien omistajan on syytä seurata eläintensä käyttäytymistä ja mieltymyksiä, ja tarvittaessa muokata terraarion sisustusta sen mukaan. Ovat salamanterit missä elämänsä vaiheessa tahansa, terraariossa on aina syytä olla kohtalaisen suuri vesialue johon salamanterit halutessaan voivat milloin tahansa hakeutua. Tästä syystä suosittelen myös hankkimaan vähintään pohjapinta-alaltaan 40 x 80 cm kokoisen terraarion, jotta siihen mahtuu kunnollinen vesialue. Saattaa olla hyvä idea asuttaa nämä eläimet varsinaisen liukuovellisen sijasta vanhaan akvaarioon, jotta asumuksen muuttaminen tarvittaessa akvaterraarioksi ei vaadi itse altaan vaihtamista.

Maalla eläessään kaliforniansalamantereita voi hoitaa samalla tavoin kuin tulisalamantereita. Jos eläimet taas viihtyvät vedessä, muistuttaa hoito ja altaan sisustaminen tuliliskojen akvaterraariota. Kaliforniansalamantereille sopiva lämpötila on kesäisin 18-21 asteen välillä. Talvella lämpötila saa laskea aina 10-14 asteen välille saakka. Maalla elävien eläinten terraarion päivittäinen sumuttaminen on erittäin suositeltavaa ilmankosteuden takaamiseks.

Kaliforniansalamanteri (Taricha torosa).

© 1999-2022 | Niina & Joonas Gustafsson

Takaisin ylös