Kirjoja kotimaisista herpeistä

Koli A.: Suomen matelijat ja sammakkoeläimet. Metsäkustannus, 2009.

Tietokirjailijana ja luontokuvaajana tunnettu Antti Koli on kirjoittanut kotimaisia herppejä esittelevän tietokirjan. Kirja esittelee laajasti kaikki Suomessa tavatut lajit, sekä laajasti muita matelijoihimme ja sammakkoeläimiimme  liittyviä asioita biologiasta herppen valokumaamiseen.

kirja

Latva, J. & Tarnanen, L.: Suomen käärmeet ja liskot. Tunsitko? Tiesitkö?. Madella, 2013.
Kahden suomalaisen luontokuvaajan kokoama kuva- ja tietoteos Suomen matelijoista sisältää satoja loistavia kuvia, kaiken tärkeän ja kiinnostavan tiedon kotimaamme matelijoista, sekä laajat lajiesittelyt kustakin lajista.

kirja

Lappalainen, M. & Sirkiä, P.: Suomalainen sammakkokirja.
Kustannusosakeyhtiö Sammakko, 2009.

Teos sisältää oman lukunsa Suomen sammakkoeläimistä (5 sivua), sekä kaikkien kotimaisten lajien esittelyt (22 sivua). Näiden lisäksi tietokirja sisältää paljon muutakin sammakkoasiaa, mm. maailmanlaajuisen katsauksen sammakoiden elintapoihin, uhanalaisuuteen, sekä niiden asemaan eri kulttuureissa.

Speybroeck J. et. al.: Field Guide to the Amphibians & Reptiles of Britain and Europe. Bloomsbury, 2016.

Tällä vuosituhannella kirjoitettu erinomainen kenttäopas Euroopan matelijoiden ja sammakkoeläinten maailmaan. Piirretyt selkeät määrityskuvat yhdessä lajeja esittävien valokuvien kanssa tarjovat hyvät eväät eläinten tunnistamiseen. Kustakin lajista on myös tarjolla maastoon sopiva määrä tekstimuotoista tietoa.

kirja

Arnold, E. N.: Euroopan matelijat ja sammakkoeläimet. Tammi, 1981.
Ainoa suomennettu kenttämääritysopas matelijoista ja sammakkoeläimistä. Kirja on himpun vanha, ja painos on ollut kaupoista loppu jo pitkään, mutta silti kirja on ainutlaatuisuudessaan ehdoton ”must” keräilijäluonteelle. Ja toki kirjan tiedoista monet pitävät yhä edelleenkin paikkansa, vaikka uusia lajeja onkin vuosien varrella kuvattu kymmeniä. Kotimainen lajisto on kuitenkin pysynyt kokolailla entisellään, joten vain kotimaan eläimistöstä kiinnostuneelle kirjan iällä ei ole merkitystä. Teoksesta on julkaistu myös laajasti uudistettu toinen painos (ks. alla), jossa uudet lajitkin ovat mukana. Toista painosta ei kuitenkaan ole saatavilla suomeksi.

Arnold, E. N.: Reptiles and Amphibians of Europe. Princeton University Press, 2002.
Edellisen teoksen toista, uudistettua painosta ei ole suomennettu, joten se pitää lukea alkuperäiskielellä englanniksi. Kirja kattaa koko Euroopan, joten on himpun laaja vain kotimaiseen käyttöön, mutta monet pitävät tätä parhaana maastokäsikirjana mitä englanniksi on saatavilla.

Cedhagen, T. & Nilson, G., Grod- och kräldjur i Norden. Fältbiologerna, 1991.
Ruotsalainen Pohjolan herpit kattava teos on mustavalkoinen, joten valokuvat eivät siinä ole parhaimmillaan. Mutta tekstisisältönsä puolesta tämä teos on jopa kattavampi kuin edellä esitellyt Arnoldin kirjat, joten siihen kannattaa ehdottomasti tutustua. Lisäksi kirjan lajisto osuu paremmin Suomen oloihin, koska kirja keskittyy vain Pohjolan herppeihin eivätkä Etelä-Euroopan kymmenet lajit eivät ole sotkemassa kokonaiskuvaa.

Adrados, L. C., Rannap, R. & Briggs L.: Eesti kahepaiksete välimääraja. Amphi Consult, Eesti  Keskkonnaministeerium & Dancee, 2004.

Virolainen sammakkoeläinten määritysopas on pääosin mustavalkoinen. Piirretyt kuvat ovat kuitenkin selkeitä määrityksen avuksi. Kirjan parasta antia ovat erinomaiset, kuvitetut määritysavaimet myös kudun ja toukkien määrittämiseen. Kirjan lopusta löytyy yksi värikuva ja levinneisyyskartta kustakin lajista. Lajien tekstikuvaukset ovat hyvin lyhyitä.

kirja

Brännström, P. & Mild, K.: Spelläten hos våra Nordiska groddjur. Svenska Naturskyddsföreningen, 1993.
Ruotsalainen CD-äänite Pohjolan sammakkoeläimistä. Mukana tulevassa kansivihkosessa on lyhyet lajiesittelyt CD:llä kuultavista lajeista, sekä vinkkejä äänestä määrittämisen opiskeluun ja sammakoiden kuunteluun luonnossa. CD:llä on myös neljä kaunista äänimaisemaa, joissa kurnutuksiin yhdistvät lintujen laulu ja muut luonnon äänet.

kirja

Koli, L. (toim.):  Suomen eläimet, osa 3: Kalat, sammakkoeläimet ja matelijat. Weilin+Göös, 1984.
Tämä Weilin+Göösin Suomen eläimet -sarjan kirja sisältää liki seitsemänkymmentä sivua tekstiä (Suomen) matelijoista ja sammakkoeläimistä. Osa yksityiskohdista on jo vanhentunut, mutta mukana on paljon ajatontakin tietoa.

kirja

Hanhela H. & Hanhela M.: Suomen fauna, kalat, matelijat ja sammakkoeläimet.
M. ja H. Hanhela Oy, 2000.

Suomalaisen maamme eläimistöä esittelevän romppusarjan herpit kattava osa on kuin kokoelma pieniä televisiodokumentteja näistä eläimistä. Kertojan ääni yhdessä kuvien ja videoiden kanssa esittelee lajiston ihan kivasti, mutta vähän suppeasti. Perinteiseen kirjaan nähden plussaa tuo mahdollisuus myös omin korvin kuulla miltä sammakot kuulostavat ja nähdä miten eläimet liikkuvat.

Herpetomania. Suomen herpetologinen yhdistys ry:n jäsenlehti. 1993-
Herpetomania-lehti on Suomen herpetologisen yhdistyksen jäsenlehti. Jokainen numero sisältää tietoa matelijoista ja sammakkoeläimistä. Mukana on niin tietoa näiden eläinryhmien eksoottisempien lajien hoitamiseen terraariossa, kuin myös luonnonvaraisista eläimistä ja niiden tarkkailusta. Yhdistyksen jäsenet voivat lukea kaikki lehden vuosikerrat suoraan yhdistyksen nettisivujen kautta verkossa.

Lisää kirjallisuutta, sekä laajempia esittelyitä muutamista yllä mainituista löydät sisarsivun www.sammakkolampi.net/kirjallisuutta-sammakkoelaimista kautta.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson